Amit tudni szeretnénk Hajas László mesterfodrászról

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Három gyermeket nevel. Az első házasságából született 18 éves lányát, jelenlegi élettársa 9 éves lányát, valamint 3 éves kisfiát, akivel – igaz 44 év különbséggel, de – egy napon, július 31-én született. Hobbija a sízés – havon vagy vízen egyaránt. Nyaranta hajójával Horvátországba, az Adriára utazik kikapcsolódni.

A Hajas Kft. a fővárosban jelenleg két saját szalont üzemeltet, Pécsett pedig egy fodrászüzletben van érdekeltsége. A fodrászszalonok működtetésével párhuzamosan Hajas László cége egy fodrászati eszköz- és kellékkereskedést is működtet. Az elsősorban importárukkal foglalkozó üzlet az elmúlt években igényes kereskedéssé nőtte ki magát.

Vásárlói japán, amerikai és holland importáruk között válogathatnak, a bútortól az ollóig, az olcsó cikktől az igen drága termékekig szinte minden megtalálhatnak, amire egy fodrásznak szüksége lehet. A Hajas Kft. árbevétele tavaly megközelítette a 400 millió forintot.

A MESTER. “Holtig tanulnia nem csak a jó papnak kell. A jó fodrász sem engedheti meg magának, hogy lemaradjon a világtól” – állítja rendkívül határozottan a ma két fodrászszalonból és egy kellékkereskedésből álló birodalmat irányító Hajas László. Ezért amellett, hogy rendszeresen járatja a szakmai kiadványokat, tréningeken, továbbképzéseken és szakkonferenciákon vesz részt, nagy fontosságot tulajdonít munkatársai képzésének is. Azt mondja: saját fiatalkori kellemetlenségeiből okulva a hozzá kerülő tanulók számára igyekszik megadni a lehetőséget a szakma elsajátítására. Az egészen kezdők számára gyakorlásra alkalmas műanyag fejeket rendszeresített, az ezeken jól vizsgázókat pedig – fokozatosan – igazi feladatokkal is megbízza. A mesterfodrász a már ténylegesen dolgozó munkatársait is igyekszik tanítani. Nem tartja azonban szerencsésnek, ha a szakmai fogások átadása a vendégek jelenlétében történik. Ezért idestova 20 éve házi továbbképzéseket tart a szalonjában dolgozók számára. Minden hétfő este zárás után két órán át gyakorol munkatársaival.

Évről évre házi versenyeket rendez. A nyeremény egy londoni továbbképzés, amelyen a cégénél dolgozó 38 fodrász közül általában 8-10 fő vehet részt.

A saját portáján végzett “söprögetés” önmagában nem elégíti ki a mesterfodrászt. Hajas László egyre inkább igyekszik magára vállalni a szakma érdekeinek képviseletét is. Szeretné elérni, hogy a fodrász társaság – amint az történt egészen a nyolcvanas évek elejéig – szigorú követelményeket támasszon tagjaival szemben. Ma ugyanis a megfelelő szakiskolákat elvégzők mindenféle előfeltétel teljesítése nélkül önálló szalont nyithatnak. Holott a fodrászat nem olyan ártalmatlan szakma, mint amilyennek a laikus gondolja. A különféle fodrászati anyagok felhasználásával a képzetlen hajművész akár tartós egészségkárosodást is okozhat vendégének.

ÁRARÁNY. A Hajas-szalonok nem tartoznak az olcsó fodrászüzletek közé, ám tulajdonosuk mégis túlzásnak tartja, ha valaki a felső tízezer fodrászának titulálja. Egy-egy frizura elkészítéséért ezekben a szalonokban gyakran 20-25 ezer forintot is otthagy a vendég. Hajas László azonban állítja: aki ennyit fizet, biztos lehet benne, hogy kapott is valamit a pénzéért. Egy Hajasnál készült frizurának legalább egy hétig ki kell tartania.

Szalonjaiban a fodrászok – az autószervizekhez hasonlóan – rezsióradíjak és persze a felhasznált anyagok árának figyelembevételével állapítják meg egy frizura elkészítésének az árát. Az átlagos óradíj a Hajas-szalonokban 3-3,5 ezer forint. Ennél drágábban csak a “mester” dolgozik, akinél 7 ezer forint egy hajvágás.

Ezek az árak azonban távolról sem a legmagasabbak a fővárosban. A külföldi franchise-láncok magyar üzleteiben ennél vastagabban fog a fodrászok ceruzája. Vastagabban, de nem annyira, mint a hasonló nyugat-európai, vagy tengeren túli üzletekben. Londonban például a Vidal Sasoonnál egy hajvágás legalább 70-80 fontba kerül. Két kiemelt fodrászuk pedig ennél is drágábban, 175 fontért, tehát mintegy 70 ezer forintért varázsolja újjá a vendég frizuráját. New Yorkban ugyanez a cég 100-120 dollárt kér egy hajvágásért, miközben két utcával odébb a helyi borbély 5 dollárral is beéri.

A magyar piacon is egyre inkább érzékelhető árkülönbségek miatt Hajas Lászlónak egyelőre nem fáj a feje. Még akkor sem, ha a közelmúltban három üzletéből egyet be kellett zárnia. Na nem mintha nem lett volna elég vendége, vagy a bevétel maradt volna el a várakozásoktól. A bezárásról sokkal inkább a valóban színvonalas munkára képes fodrászok hiánya miatt határozott. A jó képességű fodrászok ugyanis önállóan próbálnak szerencsét.

Hajas mindenesetre bízik benne, hogy a szakma szabályozásának szigorítása a valóban minőségi munkát végzőknek kedvez majd. Szerinte az idő mindenképpen a komoly “műhelyeket” igazolja, az ilyen fodrászatok ugyanis biztosan számíthatnak vendégeik hűségére.

GEDEON BÁCSI. Hajas László mellett nem csak a vendégek, de üzleti partnerei is kitartanak. A “Kemény kalap és krumpli orr” című gyermekfilm-sorozat dundi szőke kisfiúja, a későbbi Első Emelet együttes frontembere, Berkes Gábor természetes adottságainál fogva nem tartozik a Hajas-szalonok rendszeres vendégei közé. Ennek ellenére, a fodrászatról, a fodrász szakmáról automatikusan Hajas László “ugrik be” neki. Mint mondja: a mesterfodrásszal már több közös “vállalkozásuk” volt. Így például Hajas volt az egyik szponzora a Baby Sisters néven jegyzett lánycsapatnak, amelynek dalai jórészt Berkes Gábor szerzeményei voltak. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a neves fodrász három éven keresztül, heti három alkalommal foglalkozott az együttes három tagjának frizurájával. Azaz, lényegében több millió forinttal járult hozzá a csapat sikeréhez.

Berkes Gábor azonban ennél is szívesebb emlékszik vissza az ad hoc vállalkozásként kiadott Meseautó című album készítésére. Hajas Lászlóra itt nem kisebb szerep várt, mint a női fodrász Gedeon bácsi alakjának videó-klip béli megformálása. A Hajas-szalonok egyikében készített felvételen a mesterfodrász Berkes szerint mesteri alakítást nyújtott. Csak némi hajfesték és smink kellett hozzá, hogy hitelesen eljátszhassa: még néhány év és Hajas László valóban Gedeon bácsivá, az idősödő nőcsábásszá válik.

Ahogy Berkes Gábor meséli, a máskor precíz kézzel ollót csattogtató fodrász saját üzleti vállalkozásaihoz hasonlóan még a lemezkészítésbe is kész volt szívét-lelkét beleadni. Az általa jónak tartott cél elérése érdekében nem zavarta az sem, hogy – igaz, jó értelemben – bohócot csináltak belőle. Az üzleti döntéseit sokszor intuitív alapon meghozó üzletember a Gedeon bácsi eljátszásába “brahiból” vágott bele. Úgy, ahogy a frizurába soha. Akik ismerik, állítják: alapszakmáját mindig komolyan, tréfát nem ismerve végzi.

24.hu

Vagy inkább másik fodrászt keresel?
Amit nem érdemes megkockáztatni

Léteznek olyan emberek akik úgy gondolják, hogy nincs szükség fodrászra. Nos én nem mondom meg senkinek, hogy mit lehet és Érdekel

2018 egyértelműen a hullámos fürtök és a frufru éve lesz

Ha a jövő évet új frizurával akarod kezdeni, akkor lassan itt az ideje, hogy eldöntsd, milyen fazont kérsz majd a Érdekel

Érdekel minket az ön véleménye is